![]() Toolkit communicatie coronavaccinatie Om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.
Kant-en-klare communicatiemiddelen Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over het vaccineren, biedt de Rijksoverheid deze communicatietoolkit aan. Je kan de communicatiemiddelen gebruiken voor je eigen communicatie.
De toolkit bestaat uit de volgende onderdelen:
Laatste update toolkit: 21 april 2021
Coronavaccinatie talkshow
Veel mensen hebben nog vragen over de verschillende vaccins. Bijvoorbeeld over de effectiviteit en bijwerkingen van de vaccins en vaccineren bij zwangerschap. In de coronavaccinatie talkshow beantwoorden experts veelgestelde vragen. Je kan de talkshow hier bekijken.
Bekijk ook de eerdere talkshow 'In gesprek over coronavaccinatie' voor zorgmedewerkers hier. In de online talkshow geven experts in 35 minuten antwoord op vragen van zorgmedewerkers aan tafel én uit het land. Zoals: ‘Is het BioNTech/Pfizer vaccin veilig?’ en ‘Ik heb corona gehad. Moet ik mij nog laten vaccineren?’.
Laatste update: 21 april 2021
Prikken met AstraZeneca voor mensen van 60 jaar en ouder gaat door
Mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin. Hiermee wordt het advies van de Gezondheidsraad gevolgd. In het persbericht en in de vraag en antwoord kan je meer informatie vinden.
Laatste update: 09 april 2021
Vaccineren tijdens de ramadan
De ramadan, de vastenperiode voor moslims, is dit jaar van dinsdag 13 april t/m woensdag 12 mei. Wij krijgen regelmatig vragen of je je als moslim overdag mag laten vaccineren tijden de ramadan. Op deze vraag en nog 3 andere geeft Hassan Barzizaoua, bestuurslid van de moskee Taqwa Culemborg, antwoord in de video '4 vragen over vaccineren tijdens de ramadan'.
Laatste update: 31 maart 2021
![]()
Expertvideo's Marjolein van Egmond
In de expertvideo's gaat Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij het Amsterdam UMC in op 4 belangrijke vragen. Ook gaat zij in op vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap. Via de buttons hieronder kan je de video's bekijken. Je kan de video’s inzetten voor je website, in een nieuwsbrief of op sociale media.
Laatste update: 8 maart 2021
Bekende Nederlanders stropen hun mouw op
Erica Terpstra, Foppe de Haan, Noraly Beyer, Bennie Jolink, Eugènie Herlaar, Hans van Breukelen en tv-dokter Ted van Essen zetten zich in als ambassadeur om mensen te motiveren om zich te laten vaccineren tegen corona. Iedereen die wil laten zien dat hij zich wil laten vaccineren, kan met de postergenerator op www.stroopjemouwop.nl zijn eigen poster maken om te delen op sociale media met de hashtag #IkStroopMijnMouwOp. Je kan de posters en social media-uitingen downloaden door op de afbeeldingen te klikken. De uitingen met Foppe de Haan zijn ook in het Fries beschikbaar. Ook kan je de radiospots met Erica Terpstra en Foppe de Haan downloaden en rechtenvrij gebruiken in je eigen communicatie.
Laatste update: 11 maart 2021
Posters zorgmedewerkers
De posters (met en zonder afloop) kan je rechtenvrij inzetten gebruiken op je communicatiekanalen. Je kunt de posters downloaden door op de afbeeldingen te klikken.
Laatste update: 11 maart 2021
Persberichten
Laatste update: 21-04-2021
Content start van coronavaccinaties
Woensdag 6 januari is de coronavaccinatie officieel van start gegaan. De eerste zorgmedewerkers zijn gevaccineerd met het BioNTech-Pfizer vaccin. De video en afbeeldingen hieronder zijn gemaakt tijdens de start van de vaccinatie bij GGD Veghel. Je kan ze rechtenvrij inzetten voor je eigen communicatie. Je kunt de beelden downloaden door op de afbeelding te klikken. Instellingsarts Lyan kreeg op 6 januari als derde Nederlander het coronavaccin toegediend. Nu geeft zij het stokje door aan de eerste bewoner in het verpleeghuis van Brabant Zorg in Veghel.
Op 18 januari is ook het vaccineren van bewoners met een verstandelijke beperking gestart, zoals bij ’s Heeren Loo in Monster. Vrijdag 12 februari zijn de eerste mensen ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Dit vaccin wordt ingezet voor mensen van 60 tot en met 64 jaar. Het vaccin gaat daarnaast naar mensen met zwaar overgewicht, het syndroom van Down of een neurologische aandoening die de ademhaling bemoeilijkt. Ouderen en zorgmedewerkers van de Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog, Vlieland en Terschelling worden vanaf 16 februari in hun gemeente gevaccineerd. Dit betekent dat ouderen de 2,5 uur durende reis naar het vaste land niet hoeven te maken. De logistieke operatie staat onder leiding van GGD Fryslân. Op maandag 29 maart 2021 opende GGD Kennemerland in Zandvoort de eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland. De pop-up units staan minimaal één dag en maximaal 10 weken op een locatie en bieden ruimte voor 78 cliënten per dag. In Zandvoort kunnen ouderen hierdoor dichter bij huis terecht voor de 1e en 2e prik. 3 miljoen prikken De 3 miljoenste prik is gezet. Dank aan alle mensen die dag en nacht werken om dit mogelijk te maken. Bekijk de video hier of download de video via onderstaande button.
Video en folder 'Algemene informatie over coronavaccinatie in Nederland'
De informatieve video laat het proces zien vanaf het moment dat je de uitnodiging voor vaccinatie ontvangt tot de registratie. In de folder staat meer beschreven over de werking, veiligheid, ontwikkeling, bijwerkingen, soorten vaccins, waarom het belangrijk is om je te laten vaccineren, de volgorde van vaccineren, uitnodiging voor vaccinatie en waarom de coronamaatregelen belangrijk blijven. De folder is in verschillende talen te downloaden.
Laatste update: 4 februari 2021
Veiligheid en bijwerkingen van de vaccins
De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Zo weten we zeker dat ze ons goed beschermen tegen het virus. En dat ze veilig zijn. Met onderstaande factsheet kan je mensen informeren over de veiligheid en de betrouwbaarheid van de vaccins.
Daarnaast kan je met de poster en flyer zorgmedewerkers die al gevaccineerd zijn vragen hun bijwerkingen bij te houden voor bijwerkingencentrum Lareb.
Lees ook de vragen en antwoorden over de veiligheid, betrouwbaarheid en bijwerkingen op www.coronavaccinatie.nl.
Laatste update: 21 april 2021
Werking vaccins
Met de volgende video en factsheets kan je mensen informeren over de werking van de verschillende vaccins.
Laatste update: 31 maart 2021
Vaccinatiestrategie
De infographics en schema's geven inzicht in de aanpak van het vaccineren.
Laatste update: 29 maart 2021 ![]() ![]() ![]() ![]() De website coronavaccinatie.nl wordt continu bijgewerkt en van nieuwe informatie voorzien. Zo vind je er een update van de publieksvriendelijke versie van de vaccinatieplanning en een uitleg over medische risicogroepen. De tool duidt aan wanneer de groep waartoe je behoort, start met vaccineren. Zo komen de vaccins in alle uithoeken van Nederland In de video hieronder zie je hoe het ze in Logistiek Coördinatiecentrum (LCC) van het RIVM regelen dat de geleverde vaccins uiteindelijk terechtkomen bij de GGD-priklocaties, huisartsen, ziekenhuizen en instellingen. ![]() Elke nacht om 3.00 uur start het laden en uitrijden van vaccins. Vanuit het distributiecentrum in Oss rijden speciale koelwagens naar alle uithoeken van Nederland. Zo worden deze week bijna 900.000 doses vaccin afgeleverd bij onder meer huisartsen, ziekenhuizen en GGD-priklocaties. ![]()
Expertvideo 'Wat zegt de wetenschap'
In de expertvideo 'Wat zegt de wetenschap' gaat Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij het Amsterdam UMC in op 4 belangrijke thema's. De video kan je hier online bekijken. Via de buttons hieronder kan je de hele video of delen daarvan downloaden. Je kan de video’s inzetten voor je website, in een nieuwsbrief of op sociale media.
Laatste update: 18 januari 2021
Expertvideo's Cécile van Els
In de expertvideo's van het RIVM geeft hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els antwoord op veelgestelde vragen. De eerste video kan je hier online bekijken. Via de buttons hieronder kan je de hele video of delen daarvan downloaden. Je kan de video’s bijvoorbeeld gebruiken op je website, in een nieuwsbrief of op sociale media. In de tweede video beantwoord zij vragen over het vaccin van AstraZeneca. Via de onderste button kan je deze video bekijken.
Laatste update: 25 maart 2021
Social posts, video en banners
De social posts, video en banners kan je inzetten op jouw social media en website. Klik op de afbeeldingen om ze te downloaden.
Laatste update: 9 maart 2021
Social sliders voor Facebook en Instagram
De social sliders gaan over de veiligheid en werking van het vaccin. Elke social slider bestaat uit verschillende afbeeldingen die automatisch blijven doorwisselen. Zo kun je eenvoudig een animatie toevoegen op Facebook en Instagram. In de PDF zie je de juiste volgorde van de afbeeldingen.
Laatste update: 9 maart 2021 ![]() ![]() ![]()
Afbeeldingen
De afbeeldingen kan je rechtenvrij gebruiken als illustratie bij nieuwsberichten, artikelen of social media posts. Klik op de afbeeldingen om ze te downloaden.
Laatste update: 8 januari 2021
Advertenties
De advertenties kan je rechtenvrij voor je eigen communicatiekanalen gebruiken. Klik op de advertenties om ze te downloaden.
Laatste update: 23 maart 2021
Tv-spot, radiospot en online video
De tv-spot, radiospots en online video's kan je rechtenvrij inzetten via je eigen communicatiekanalen.
Laatste update: 11 maart 2021 ![]()
Het coronavaccin in makkelijke taal
In de video hieronder geeft Steffie uitleg over het coronavaccin in makkelijke taal. Ook vind je hier een praatplaat (PDF, JPG, print) voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders.
Laatste update: 25 januari 2021 ![]()
Coronavaccinatie en zwangerschap/kinderwens
Via de buttons hieronder kan je een informatieblad, artikel, interview en blogpagina vinden waarmee je zorgmedewerkers of anderen die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben kan informeren.
Laatste update: 25 maart 2021
Motivaties voor vaccinatie
Lees de interviews van zorgmedewerker Susanne Slot en huisarts Wynand Gunsing waarom zij zich laten vaccineren. De interviews mogen gebruikt worden voor de eigen communicatie. De afbeeldingen zijn te downloaden door op de foto's te klikken.
Laatste update: 21 december 2020
No more messages from us? Click here |