8 december 2015

Weg met 'me' in 'me moeder'

Me moeder, me pa en me zus: deelnemers aan de verkiezing Weg met dat woord! van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) kunnen het foutieve gebruik van me niet meer aanhoren. Me kreeg 30% van de 25.000 stemmen en is daarmee de overtuigende verliezer van dit jaar.   


Eind november riep het INL Nederlanders en Vlamingen op om woorden te nomineren die we nooit meer willen horen in 2016. Van de tien meest ingezonden woorden eindigde diervriendelijk vlees met 20% van de stemmen op de tweede plaats. Chillen en selfie eindigden onderaan met ieder 4% van de stemmen.

 

Spreektaal

"Het is voor veel mensen blijkbaar erg moeilijk om het woord 'mijn' correct te schrijven. 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.", laat een van de inzenders weten. Het gaat dan ook om de geschreven vorm van 'me' waar de deelnemers vanaf willen. In gesproken taal gebeurt het namelijk vaak dat woorden een beetje gemakkelijk, vaak korter worden uitgesproken: "veel mensen zeggen 'me' in plaats van 'mijn', maar dat hoeft niet doorgevoerd te worden op papier." 

 

Engels

Engelse woorden en jongerenwoorden lijken dit jaar minder ergernis op te wekken onder de deelnemers. Chillen werd in de nominatieronde vaak ingestuurd maar eindigt nu onderaan. Ook het woord selfie, dat in voorgaande verkiezingen nog in de top 5 belandde, kreeg maar een klein aantal stemmen. 


Over het INL, Schatkamer van de Nederlandse taal

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) is de plek voor iedereen die op zoek is naar informatie over woorden en hun betekenis, spelling en gebruik door de eeuwen heen. Het INL verzamelt, beschrijft en bestudeert de Nederlandse taal en woordenschat in de ruimste zin van het woord.


Noot voor de redactie

Bij plaatsing van de afbeelding de naam van de illustrator vermelden: Frank Landsbergen.

 
 
 
 
Laura van Eerten | INL
+31 (0)71 5272488
 
Twitter   Twitter
Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL)

www.inl.nl
 
 
Geen berichten meer ontvangen van ons? Klik unsubscribe