24 september 2021
PERSUITNODIGING
6 oktober start The Climate Miles in de Groningse Eemshaven
Urgenda wandelt van Groningen naar klimaattop in Schotland – 3 dagen Groningen
Op 6 oktober 2021 vertrekt Urgenda-directeur Marjan Minnesma lopend vanuit de Eemshaven in Groningen naar de internationale klimaattop COP26 in Glasgow. Deze top start op 1 november en moet een aanscherping van acties opleveren om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ uit 2015 te halen. De boodschap van The Climate Miles is: ‘let’s accelerate!’ We hebben meer actie nodig en geen dag te verspillen. Als startpunt is bewust de Eemshaven gekozen, de plek waar de ‘waterstof backbone’ begint. Dag 2 lopen we van Loppersum naar Groningen en dag drie naar Assen. Tijdens de start brengt zangeres Nynke Laverman haar indrukwekkende lied ‘Your Ancestor’ ten gehore.
In Nederland lopen we van station naar station en iedereen kan aanhaken. Een dag, een week, een weekend of een maand. In de Eemshaven worden we uitgezwaaid door de Friezen, omdat we niet door Friesland lopen terwijl er wel veel Friezen zijn die meer klimaatactie wensen. We lopen langs de grote Zonnedijk, door Loppersum, het natuurgebied Kardinge en het Paterswoldsemeer.
We nodigen journalisten van harte uit op de verschillende locaties en/of om (deels) mee te lopen met de wandeling.
- Opening | Om 10:00 uur opent Urgenda-directeur Marjan Minnesma The Climate Miles bij veerdienst AG EMS, met op het podium gedeputeerde Nienke Homan (provincie Groningen) en wethouder Kristel Rutgers (gemeente Het Hogeland).
- Nynke Laverman | Om 10:15 een bijzonder optreden van Nynke Laverman. Met het nummer Your Ancestor laat zij luisteraars op een bijzondere manier de urgentie van het klimaatprobleem voelen.
- Officiële start | Om 10:30 trappen we de wandeling officieel af met een fotomoment en een uitzwaaicomité van 50 ‘Fossielvrije Friezen’ uit de buurprovincie. Ook Philip Broeksma, wethouder Energietransitie van gemeente Groningen, loopt mee.
- Podcastgasten | Ulco Vermeulen en Hans Coenen van Gasunie gaan al wandelend in gesprek met Marjan Minnesma over nieuwe waterstofinfrastructuur en het vergroenen van de industrie. Dit gesprek verschijnt daarna als podcast.
- Zonnedijk | Onderweg lopen we langs de eerste grootschalige zonnedijk ter wereld. De 5 kilometer lange zonnedijk werd vorig jaar gerealiseerd en levert bijna 7 miljoen kWh per jaar. Een indrukwekkend voorbeeld van dubbel ruimtegebruik.
- Deelvervoer | Einde dag zien we het inspirerende project DeelSlee van de Lopster Energiecoöperatie Lopec. Betaalbaar elektrisch deelvervoer voor alle inwoners van Loppersum, 100% gerund door vrijwilligers.
- Toekomstbestendig wonen | De wandeling begint in aardbevingsgebied. Rond 10:30 bezoeken we een toekomstbestendige woning in Ten Post die door ThuisBaas, VanWijnen en Quakefield is versterkt, verduurzaamd en verbeterd. Deze woning is nu aardgasvrij, bestand tegen aardbevingen en draagt bij aan het verduurzamen van de woningvoorraad.
- Toekomstbestendig snacken | Lunchpauze in Thesinge met de Groningse Snackbar van de Toekomst. Dit innovatieplatform brengt partijen samen om een gezonder en gevarieerder snackaanbod te ontwikkelen en is verkozen tot een van de meest duurzame bedrijven van Nederland.
- Toekomstbestendig boeren | Boer Bas neemt ons mee naar de zwarte klei die hij omtovert tot bloemrijk veld voor meer biodiversiteit. Ook lopen we langs Zelfoogsttuin Ten Boer.
- Kruidenrijk grasland | Bezoek aan kruidenrijke graslanden die tot stand kwamen dankzij crowdfundingproject 1001ha van Urgenda en LTO Nederland met steun van de provincie. Kruidenrijk grasland is belangrijk voor klimaat, biodiversiteit en bodem.
- Toekomstbestendig wonen | Met de elektrische bus bezoeken we het Van Wijnen Living Lab. Op het Suikerfabriekterrein bekijken we klimaatslimme muren, smart energy, wormenhotels en meer bij De Loskade.
- Zon op alle daken | Fotomoment om 9:00 in Groningen met De Dakspotters. Vanaf nu starten de Groningse Dakspotters van Zon Op Alle Daken met het spotten van beschikbare grote daken voor zonnepanelen op de route, zodat het groen buiten de stad groen kan blijven.
- Grens | Eind van de ochtend passeren we bij het Paterswoldsemeer de provinciegrens en heet de Drentse gedeputeerde Stelpstra de wandelaars welkom in de provincie Drenthe.
Op
www.theclimatemiles.nl staan de volledige dagprogramma’s, meer praktische informatie over de wandeling en de nieuwste programma-updates.
Waarom The Climate Miles
Urgenda loopt naar Glasgow, waar de klimaatconferentie
COP26 van de Verenigde Naties plaatsvindt. Deze editie is cruciaal, omdat we inmiddels nog maar 9 jaar hebben om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar netto nul te brengen. We kunnen ontwrichtende klimaatverandering nog grotendeels voorkomen, de oplossingen zijn er al. Maar dan moeten we nú versnellen en opschalen. Met The Climate Miles trekt Urgenda aan de alarmbel én laat zien: Het kan als je het wilt!
Let’s accelerate!
NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie en contactgegevens van betrokken personen en initiatieven kunt u contact opnemen met persvoorlichter Martijn Scheutjens van Urgenda, 06-24804750 /
martijn.scheutjens@urgenda.nl